You are currently viewing Praktikplads? Læs Ismail Als historie

Praktikplads? Læs Ismail Als historie

Intet mindre end de bedste i verden

”Vi ser det som en af vores opgaver at være en del af det danske uddannelsessystem. Derfor tager vi også altid praktikanter fra DTU. Det er en del af vores ansvar at sørge for, at Danmark fortsætter med at uddanne de bedste ingeniører i verden. Intet mindre. Og vi synes selv, vi er ret gode til det i J&P.”

Det sidste er sagt med et smil af Ingeniørfirmaet J&P’s grundlægger og direktør Bo Jensen, men resten er sagt med største alvor. Fordi for J&P er det vigtigt at tage ansvar i uddannelsen af fremtidens ingeniører.

Og det er ikke tomme ord. Tværtimod. For et ord er et ord.

Et eksempel herpå er Ismail Al. Han er 31 år gammel og kan kalde sig ingeniør, når han har færdiggjort sine sidste to semestre hos DTU.

Da han begyndte hos J&P, virkede ingeniørfaget endnu uoverskueligt for ham på mange punkter, hvad der I øvrigt er meget normalt hos mange studerende. Studietiden kan være diffus. Hvis man efterfølgende er uheldig og ikke får en god praktikplads, kan uoverskueligheden desværre ofte føre til frafald.

Men J&P betød det modsatte for Ismail Al.

“Da jeg startede på mit studie, bemærkede jeg hurtigt, at jeg var blandt andre, der ligesom mig havde svært ved at kapere ingeniørfaget. Det var rigtig frustrerende, at noget, man så gerne ville, bare ikke fungerede. At være studerende kan i det hele taget nemt virke overvældende, men hvis man bliver bakket tilstrækkeligt op, giver det faktisk ikke andet end lyst til at lære,” fortæller Ismail Al og fortsætter:

“J&P tager udvikling og nysgerrighed seriøst. Der bliver brugt alle de nødvendige ressourcer på at gøre forløbet bedst muligt. For eksempel er der faguddannet personale, der altid kan besvare spørgsmål, der er en vejleder, der ikke bakker ud, før du har fanget pointen, og så er der en chef, der giver dig tilstrækkelige frie tøjler til, at du får en personlig udvikling med i bagagen. Et praktikforløb kan på den måde være livsændrende.”

Tillid til hinanden

I J&P er der tillid mellem alle ansatte – en tillid til, at alle har noget positivt at byde ind med. Så hvorfor tøve med at give opgaver, også når det gælder praktikanten?

“Allerede første dag hos J&P fik jeg til opgave at skulle tegne et stort projekt, hvilket jeg i øvrigt vidste, var en mine svageste egenskaber. Men den tillid, som J&P gav mig fra dag et af, har gjort, at jeg har udviklet mig på det punkt, ja, på alle punkter og faktisk ikke kun på punkter, der ligger inden for ingeniørfaget. De hjalp mig med de udfordringer, jeg havde indtil da, og de var 100 procent sikre på, at jeg kunne klare det – og selvfølgelig kunne jeg det med den opbakning,” siger Ismail Al.

Hans vejleder hedder Mikkel Jensen. Han er i sagens natur selv ingeniør og kender dermed også til både tvivl og tanker om uddannelsen og til selve virket som ingeniør – især fordi det ikke er længe siden, han selv blev færdiguddannet.

Han er behørigt imponeret over Ismail Al.

“En måned inde i forløbet kunne jeg allerede se en udvikling. Han begyndte at fange tingene. Nu arbejder han på lige vilkår med alle andre herude,” siger Mikkel Jensen lakonisk og med et smil.

For hvad er der mere at sige, når tingene fungerer?

I hvert fald en ting mere ifølge Ismael Al.

“Når jeg står op om morgenen, glæder mig til at komme på arbejde,” siger han.