You are currently viewing J&P: En lille lækker fodbolddetalje

J&P: En lille lækker fodbolddetalje

  • Post author:
  • Post category:Insights

Bag kulissen på VM i fodbold med avanceret TV-studieprojekt

Ingeniørfirmaet J&P spiller en vigtig rolle i en række af tv-transmissionerne fra verdensmesterskaberne i fodbold, som ruller over de danske skærme i disse dage. J&P står nemlig for byggeprojektet bag tv-studiet i Storms Pakhus i Odense.

Det har kunnet misforstås i denne artikel, hvad de involverede parter har af roller i forhold til byggeriet, og derfor indskærpes det, at WiMake ApS har bygget pavillionen, og J&P har været ingeniører på projektet. 

Holbæk: VM-slutrunden i fodbold er i gang. Kampene kommer i en lind strøm. Alle opgør skal først analyseres i en optakt og derpå dechifreres i en nedtakt af eksperter, som forklarer, hvorfor udfaldet blev, som det blev. På TV2 sker det i et nyopsat studie i Storms Pakhus i Odense. Byggeprojektet har Ingeniørfirmaet J&P stået for.

– VM-studiet er opbygget af en masse birkekrydsfinér-bjælker, som skal fungere som et skelet for studiet. Det er holdt sammen af stålbolte og kan sammenlignes lidt med en LEGO-konstruktion. Men det kræver også fleksibilitet, da det skal kunne opstilles indenfor og udenfor i forskellige situationer, fortæller Tobias Rasmussen, der er ingeniørpraktikant hos J&P, om studiet og fortsætter:

– Vi har med andre ord fået en byggesag, som adskiller sig fra vores normale type af sager. Et tv-studie, som stiller nogle andre krav end det klassiske etagebyggeri.

Blogopslag angående VM-studiet bygget for TV 2

Stabilitet og bæreevne for studiet, som skal eftervises statisk, har ifølge Tobias Rasmussen især været interessant, fordi J&P har fået muligheden for at afprøve noget ny software, som kan analysere og simulere diverse laster. 

– Vi har altså fået muligheden for at prøve kræfter med at bruge Finite Element Method (FEM; red.) i stedet for alene at lave de klassiske håndberegninger, som vi kender fra dagligdagen, siger Tobias Rasmussen.

Hyret af genboen

J&P er blevet hyret til opgaven af WiMake ApS, som har produktions- og lagerhal overfor Ingeniørfirmaet J&P på Ydervang i Holbæk.

– Vi har haft mulighed for at være i direkte, fysisk kontakt med WiMake igennem arbejdsprocessen og fået lov at se de forskellige konstruktionselementer samtidig med, vi har lavet analyserne fra tegningsfiler, siger Tobias Rasmussen.

FEM-softwaren har gjort arbejdsprocessen særligt effektiv i forhold til grafiske og numeriske detaljer, mener Tobias Rasmussen.

– Selve projektet er blevet tegnet ind i FEM-softwaren, som kan analysere udbøjninger, reaktioner og deformationer i detaljer både grafisk og numerisk. Dette er bl.a. også blevet brugt i det statiske notat som hjælpemiddel til eftervisningen af de forskellige konstruktionsdele, siger han.

En kantet opgave

– I øjeblikket oplever vi en stor variation af tværfaglige statiske opgaver. Dette er en af de mere “kantede” opgaver, som vores ingeniører hellere end gerne vil fordybe sig i, lyder det fra direktør Bo Jensen. 

Næste gang du ser fodbold med vennerne, og eksperterne sidder og taler i TV2-studiet i Storms Pakhus, kan du indvie dem i en lille lækker fodbolddetalje: VM-studiet er projekteret af J&P.